Perquè provadors?

From The Joel on Software Translation Project

Revision as of 00:14, 6 February 2010 by Msonsona (Talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Article originalment publicat el dimarts 26 de gener de 2010 : Why Testers?

Traducció : Miquel Sonsona


La meva germana els va portar als seus fills un petit cadell, i han estat tractant d'ensinistrar-lo. Per tenir un gos a casa, necessites ensenyar-lo a no saltar sobre la gent, a no fer-se les necessitats a la casa, a fer-lo creure quan se li demani que segui, i a que mai, mai, mai li agafi mania a l'iPad. Mai. Bona minyona.

Amb els gossos, el principal truc en el seu ensenyament és el de la immediatesa del feedback. Si arribes a casa i descobreixes que, unes hores abans, el gos ha estimbat el cubell de la brossa per la cuina, és massa tard per l'ensinistrament. Pots cridar-li, però mai sabrà de què va la cosa. Els gossos no són tan llestos.

Pels programadors, millorar en el que fas requereix feedback ràpid, tant positiu com negatiu, sobre allò que acabes de fer. Com més ràpid obtinguis el feedback, més ràpid aprendràs. Amb els cicles tan llargs de desenvolupament de software "embolcallat", pot portar un any o més per rebre aquest feedback dels clients.

Aquesta és una de les raons per les quals tenim provadors. Un gran provador dóna als programadors feedback immediat sobre allò que han fet bé i allò que han fet malament. Encara que sigui difícil de creure, una de les característiques més preuades d'un provador és donar feedback positiu. No hi ha millor manera d'apujar la moral del programador, fer-lo més feliç i que se senti més realitzat que [amb una màquina de cafè espresso La Marzocco Linea] tenir provadors que es dediquin a rebre el software dels desenvolupadors de manera freqüent, provar-lo i donar feedback, tant positiu com negatiu. D'altra manera, resulta depriment ser programador. Aquí estic, teclejant, escrivint aquest codi magnífic, i ningú se'n preocupa. Per plorar.

Qui hauria de ser un provador? Això és delicat! El test de software és una d'aquelles professions no massa conegudes, per tant, molta de la gent que podria fer-ho bé i probablement disfrutaria fent-ho, mai consideren el fet de sol·licitar una feina com a provador.

Senyals d'un bon provador:

  • Científic
  • Que li agradin els trencaclosques, fins i tot aquells que costen dies per resoldre
  • Que li agradi de pensar metòdicament
  • En general, que li agradi treballar amb software i amb ordinadors


No cal ser programador per ser un provador. Moltes companyies volen que els provadors siguin programadors que programin un conjunt de programes de test automatitzats. Sembla més eficient d'aquesta manera. Això reflexa un malentès en allò que els provadors haurien de fer, que és avaluar el nou codi, trobar-hi coses bones, coses dolentes, i donar feedback positiu i negatiu als desenvolupadors en conseqüència. Segurament, que els tests automatitzats suposen un estalvi de temps, però provar software cobreix molt més que això. Si poses massa èmfasi en aquests programes, no seràs capaç de detectar text descol·locat, interfícies d'usuari no usables, mala selecció de colors, i inconsistències. Pitjor encara, tindràs una cultura de provadors frenèticament treballant en que el seu codi funcioni, fet que els impedirà fer el que necessites que facin: avaluar el codi d'altra gent.

Una idea particularment terrible és oferir feines de provador a programadors que sol·liciten feina a la teva companyia però que no són prou bons per ser programadors. Els provadors no han de ser programadors, però si et dediques a pensar que un provador és únicament un programador incompetent, aleshores estàs construint un equip de programadors incompetents, no un equip de provadors competents. Donat que el test pot ser ensenyat a la feina, però la intel·ligència no, en el fons necessites gent molt intel·ligent com a provadors, encara que no tinguin cap experiència rellevant. Molts dels millors provadors amb els que he treballat ni tan sols s'havien adonat que volien ser provadors fins que algú els va oferir la feina.

Si tu:

  • Disfrutes amb el software i els ordinadors
  • Vols treballar en un equip de software, i
  • Programar no t'agrada especialment

hauries de considerar fer-te provador. (Necessitem provadors! Quina coincidència!)

Personal tools