Dutch

From The Joel on Software Translation Project

Jump to: navigation, search

Hoe Microsoft de 'API-oorlog' verloor


vrijdag 8 oktober 2004

Hoewel er absoluut waarheid schuilt in het feit dat Linux een reusachtige bedreiging vormt voor Microsoft, zijn de voorspellingen over de ondergang van het bedrijf uit Redmond, om het zachtjes uit te drukken, voorbarig. Microsoft heeft een ongelooflijke hoeveelheid contant geld op de bank en is nog ongelooflijk winstgevend. Er moet heel wat gebeuren willen ze echt omvallen.


Platformen


vrijdag 30 augustus 2002

Als je wilt dat een platform succesvol wordt, dan heb je een massale omarming nodig, en dat betekent dat je ontwikkelaars nodig hebt om er voor te ontwikkelen. De beste manier om een platform om zeep te helpen is door het moeilijk te maken voor ontwikkelaars om er op te bouwen.


Strategische Brief No. 5


woensdag 12 juni 2002

Ondertussen viel mij het volgende op aan Open Source software: veel van de bedrijven die geld steken in het ontwikkelen van Open Source software doen dit omdat het voor hun strategisch belangrijk is, niet omdat ze plotseling niet meer in kapitalisme geloven en verliefd zijn geworden op vrijheid-van-meningsuiting. Strategische Brief No. 5


Vuren en Bewegen


zondag 6 januari 2002

Veel van mijn dagen zien er als volgt uit: (1) naar mijn werk gaan (2) email controleren, beetje surfen enz. (3) besluiten dat ik net zo goed eerst even kan gaan lunchen voor ik aan het echte werk begin (4) terug komen van lunch (5) email controleren, beetje surfen enz. (6) besluiten dat ik nu toch echt iets zinnigs moet gaan doen (7) email controleren, beetje surfen enz. (8) nog maar een keer het besluit nemen dat ik toch echt iets moet gaan doen (9) die vervloekte editor starten (10) non-stop code kloppen tot ik niet meer weet dat het reeds half acht is.

Ergens tussen stap 8 en 9 schijnt een bug te zitten want ik kan niet altijd voorbij dat punt komen.


Welk Werk doen de Honden in dit Land?


zaterdag 5 mei 2001

Je eigen hondenvoer eten (je eigen product gebruiken, jargon "eating your own dog food") is belangrijk in de software industrie. Ik was vergeten hoe goed het werkte, tot ik een maand geleden een kopie van CityDesk mee naar huis nam (denkend dat we ongeveer 3 weken voor de releasedatum zaten) en er een site mee probeerde te maken.


Dagelijkse builds zijn je vriend


zaterdag 27 januari 2001

Een dagelijkse build is een automatische, dagelijkse, volledige build van alle broncode. Dagelijkse builds zijn je vriend.Pijnloze Bug Tracking


woensdag 8 november 2000

Als je programmeert, zelfs in je eentje, zal je een slecht resultaat afleveren zonder een bug database. Pijnloze Bug Tracking


Pijnloze Functionele Specificaties


maandag 2 oktober 2000

Deel 1: Waarom al die moeite? Deel 2: Wat is een Spec? Deel 3: Maar... Hoe? Deel 4: Tips


De Joel Test: 12 Stappen naar Betere Code


woensdag 9 augustus 2000

Mijn eigen, hoogst onverantwoorde en slordige test om de kwaliteit van een softwareteam te meten. Het geweldige eraan is dat het beslag legt op slechts 3 minuten van je kostbare tijd. Met de ingewonnen tijd kan je geneeskunde gaan studeren.


Top vijf (foutieve) redenen waarom je geen testers hebt


zondag 30 april 2000

Je zou denken dat na de Kwaliteitsmania van de jaren 80, met allerlei inhoudsloze internationale "kwaliteitslabels" zoals ISO-9000 en dooddoeners als "six-sigma", managers nu zouden verstaan dat het hebben van producten van hoge kwaliteit zinvol is. En dat doen ze. De meesten hebben het gesnapt. Maar nog steeds komen ze aandraven met redenen om geen testers aan te werven. En het zijn allemaal drogredenen.


Pijnloze Software Planning


woensdag 29 maart 2000

Waarom maakt niemand een planning? Twee redenen. Eerste: het is verdraaid moeilijk. Tweede: niemand gelooft er toch in. Waarom moet ik al die moeite doen voor een planning als er toch geen geloof aan wordt gehecht? Hier is een simpele, pijnloze manier om een planning te maken die nog klopt ook.


Het Jungle Handboek voor Sollicitatiegesprekken


donderdag 23 maart 2000

Belangrijk om te onthouden tijdens sollicitatiegesprekken is het volgende: het is veel beter om een goede kandidaat af te wijzen dan een slechte aan te nemen. Een slechte kandidaat kost een hoop geld, tijd en moeite omdat anderen de rotzooi op mogen ruimen. Als je ook maar enigzins twijfelt: Niet Doen. Het Jungle Handboek voor Sollicitatiegesprekken

Personal tools