Om Joel Spolsky

From The Joel on Software Translation Project

Jump to: navigation, search
Spolsky-Small.JPG

Av Joel Spolsky
söndagen 30 oktober 2005

Jag, er värd, heter Joel Spolsky och är ansvarig för ungefär allting på denna webbplats, Joel on Software, där jag har gnällt om programvaruutveckling, management, affärer och Internet (ack) sedan 2000. Var förvissade om att detta inte är en av alla dessa fruktade bloggar om bloggar.

Historien så långt

Jag föddes i USA och växte upp i Albuquerque, New Mexico innan jag 15 år gammal flyttade med min familj till Jerusalem i Israel.

Efter gymnasiet tjänstgjorde jag, liksom i stort sett alla israeliska ungdomar, i militären där jag ingick i programmet Nachal som innebar att man fick tillbringa mindre tid i uniform mot att man arbetade på en kibbutz. Under denna period som totalt sett varade ungefär två år arbetade jag i ett gigantiskt bageri, Oranim, som bakar hundratusentals limpor bröd per natt. När jag ryckte ut från militärtjänsten hade jag nått furirs grad i fallskärmstrupperna (tzanchanim), något som vem som helst som känner mig skulle inse är helt absurt. Jag har ingen möjlighet att underordna mig disciplin, jag är värdelös på allt som kräver fysisk uthållighet och jag hatade varenda minut av tiden i armén.

Jag kom tillbaka till USA för att läsa på högskolan och läste ett år vid University of Pennsylvania innan jag flyttade till Yale där jag tog kandidatexamen i datavetenskap. Mitt examensarbete var att designa ett programmeringsspråk kallat U, som är en dialekt av C där programmeraren kan deklarera funktioner som användarfunktioner för vilka kompilatorn automatiskt skapar ett användargränssnitt som tillåter användaren att anropa dessa funktioner.

In i arbetsvärlden

Min karriär började hos Microsoft, ett litet företag i utkanten av Seattle, där jag arbetade som program manager på Excel-laget. Mitt område var "programmerbarhet" och jag ägnade mesta av tden åt att ersätta Excels makrospråk med Excel Basic och erbjuda ett objektorienterad gränssnitt mot Excel. Excel Basic blev "Visual Basic for Applications" och OO-gränssnittet är nu känt som OLE Automation eller IDispatch.

På den tiden var Micrsoft ett litet (med 5000 anställda!) och förnuftigt företag, men jag tröttnade på att inte ha något liv utanför arbetet och flyttade därför till New York där jag ägnade ungefär 10 minuter åt att arbeta för Microsoft Consulting innan jag flydde i skräck, tog en cykel och cyklade tvärsöver USA på tio veckor medan jag funderade på vad att göra härnäst.

Jag hade ytterligare två jobb i New York. Några år tillbringade jag på Viacom Interactive Services där jag larvade runt en del men hann också bygga en applikationsserver för MTV som var riktigt snabb. Sedan gick jag över gatan till den nationella Internetleverantören Juno Online Services och började jobba där.

Fog Creek Software

Men jag har alltid velat starta mitt eget företag och till slut nådde jag punkten där min hjärna hade lurat mig till att få det verka enkelt. Så tillsammans med min vän Michael Pryor startade jag Fog Creek Software i september 2000 där jag arbetat sedan dess. Vi har sedan dess växt stadigt utan några investeringar utifrån och trots den så kallade krisen har vi lyckats fördubbla vår försäljning varje år. Vi började inte med någon särskild produkt i åtanke: vårt mål var helt enkelt att bygga den typ av programvaruföretag vi själva skulle vilja arbeta hos, där programmerare och programvaruutvecklare är stjärnorna och allt annat tjänar till att göra dem produktiva och glada. Teorin, som visat sig sann om och om igen, är att detta tänkande skulle attrahera de jätteduktiga programvaruutvecklarna som skulle göra fantastiska saker och göra oss framgångsrika.

Joel on Software

Denna webbplats startade i början av 2000 på adressen joel.editthispage.com, som drevs av Dave Winers UserLand på hans nya Manila-system för webbpublicering. Jag började mata ut artiklar och affärer och management av programvara, inklusive en hel bok om design av användargränssnitt. Allt detta material finns fortfarande här och jag har utökat det sedan dess. Jag har publicerat två böcker som mestadels är omarbetningar av artiklarna på denna webbplats.

Personal tools