Swedish

From The Joel on Software Translation Project

Jump to: navigation, search

Joel Spolsky driver Fog Creek Software, ett litet programvaruföretag i New York. Han har examen från Yale och har arbetat som programmerare och i chefsbefattning på Microsoft, Viacom och Juno.

Joel on Software har översatts till över trettio språk av en grupp hängivna översättare världen över, vilket jag är djupt tacksam för.

Översättningsprojektet började i juni 2002. För att säkerställa en hög kvalitet på översättningarna försöker vi få varje artikel redigerad av en andra översättare.

Vill du hjälpa till? Om du har något annat språk än engelska som modersmål, skulle vi uppskatta om du hjälpte till att översätta en artikel från Joel on Software eller bara redigera eller rätta till en översättning någon annan gjort. Bidra gärna!

Contents

Översatta artiklar

Dessa artiklar finns i dagsläget översatta till svenska:

Plattformar

den 30 augusti 2002

Det är väldigt, väldigt viktigt att lista ut om en produkt är en plattform eller inte, eftersom plattformar måste marknadsföras på ett väldigt annorlunda sätt för att lyckas. Det beror på att en plattform behöver tilltala utvecklare i första hand och inte slutanvändare.

Big Macs jämfört med Den nakna kocken

den 18 januari 2001

Låt oss för nöjes skull jämföra en kock från McDonald's, som följer en uppsättning regler slaviskt, och som inte vet någonting om mat, och ett geni som Den nakna kocken, den brittiske snyggingen Jamie Oliver. (Om du väljer att lämna siten nu, för att titta på MTV-liknande inspelningar av Den nakna kocken när han gör basilika-aioli, förlåter jag dig. Gå bara.) Big Macs jämfört med Den nakna kocken

Joels test: 12-stegsmetoden mot bättre kod

den 9 augusti 2000

Har du hört talas om SEMA? Det är en relativt esoterisk metod för att mäta hur duktigt ditt utvecklingsteam är. Nej, klicka nu inte iväg längs den där länken! Det skulle ta dig minst sex år att sätta dig in i de där prylarna. Jag har istället mitt eget högst oansvariga, lättvindiga test för att bedöma kvalitén hos en grupp utvecklare. Det bästa med mitt sätt att göra det är att det bara tar 3 minuter.

Saker du aldrig skall göra, del 1

den 6 april 2000

Det finns en subtil anledning till att programmerare alltid vill slänga bort koden som finns och börja om från början. Anledningen är att de tror att koden är en enda röra. Här är den intressanta iakttagelsen: de har förmodligen fel.

Översättning

I behov av språkgranskning

Följande artiklar behöver språkgranskas innan de kan läggas upp bland de färdiga artiklarna:

Om Joel Spolsky

Översatt 31 januari 2006 av User:Davidhall

Dagliga byggen är din vän

Daily Builds Are Your Friend från 27 januari 2001 Översatt 27 januari 2006 (på femårsdagen!) av User:Davidhall

Smärtfri bugghantering

Översatt 28-29 januari 2006 av User:Davidhall

Även

De redan utlagda artiklarna skulle behöva en genomgång, om inte annat för att skriva programvara istället för mjukvara, tillämpningar istället för applikationer, bugg istället för bug etc.

Artiklar att översätta

I vilken ordning ska artiklarna översättas? Ett sätt är att börja med de artiklar som det refereras till i de redan översatta artiklarna och på det sättet arbeta sig utåt.

Följande artiklar är under översättning eller kan översättas snart:


Smärtfri programvaruplanering

I oktober förra året var hela nordöstra USA belamrat med annonser för något som heter Arcela, ett helt nytt expresståg som går från Boston till Washington. Med TV-reklam, utomhusannonser och affischer överallt skulle man tro att det skapade en viss efterfrågan för Amtraks nya expresståg.

Smärtfria funktionella specifikationer, del 1

När Joels test först kom ut, en av de största ömma punkterna läsare hörde av sig om var att skriva specifikationer. Det verkar som om specifikationer är som att använda tandtråd: alla vet att de borde skriva sådana, men ingen gör det.

Två berättelser

Jag vill berätta två historier från min karriär som jag tror är klassiska illustrationer av skillnaden mellan teknikföretag är ledda väl och teknikföretag som är katastrofer. Skillnaden är i grunden mellan att lita på anställda och låta dem göra saker, mot att behandla dem som gatukökspersonal som behöver övervakas och kontrolleras varje minut så att de inte sticker iväg och saboterar allt.

Fem (felaktiga) anledningar varför du inte har testare

1992 hade James Gleick många problem med buggig programvara. En ny version av Microsoft Word för Windows hade kommit ut och Gleick, som var vetenskapsjournalist, ansåg att den var hemsk. Han skrev en lång artikel (http://www.around.com/bugs.html) i New York Times Magazine som bara kan beskrivas som ett angrepp på Word-gruppen där han anklagade dem för att strunta i kundernas önskemål och släppa en enormt buggig produkt.

Gerillaguide till rekrytering

Att anställa rätt folk är extremt viktigt för Fog Creek Software. I vår bransch finns det tre typer av personer. På den ena änden av spektrumet finns den ovårdade massan (http://slashdot.org) som saknar ens de mest grundläggande kraven för jobbet. De är enkla att upptäcka och gallra ut, oftast genom att bara läsa igenom meritförteckningen och stället två eller tre snabba frågor. I den andra änden finns briljanta superstjärnor (http://www.panix.com/~spolsky) som skriver lisp-kompilatorer för nöjes skull, över en helg, i Assembler för Palm Pilot. I mitten hittar du en stort antal "kansken" som verkar som de mycket väl kan klara av att bidra något. Konsten är att kunna skilja mellan superstjärnorna och kanskena eftersom vi på Fog Creek Software bara anställer superstjärnor. Här är några metoder för att göra detta.

Strategidokument 5

När jag gick på högskolan läste jag två grundkurser i ekonomi: makroekonomi och mikroekonomi. Makro- var full av teorier som "låg arbetslöshet orsakar inflation" som aldrig höll i verkligheten, men mikrodelen var både häftig och användbar. Den var full av intressanta begrepp om förhållandet mellan tillgång och efterfrågan som verkligen stämde. Till exempel, om du har en konkurrent som sänker priserna kommer efterfrågan för din produkt att sjunka såvida du inte hänger med.

Är skaparna av Groove arkitekturastronauter?

Hur man skickar vad som helst

När vi började sälja DVD-erna med Aardvark (http://www.projectaardvark.com/movie) på vår webbplats trodde vi inte att det skulle vara så jobbigt att packa och skicka dem. För det första räknade vi inte med att det skulle bli så många och vi glömde lämpligt nog några små problem, som att fylla i tullblanketter, vilket visade sig bli svåra mardrömmar.

Personal tools